Henny Penny friteuse

6 tips om de levensduur van frituurolie te beïnvloeden

Frituurolie is bepalend voor de kleur en smaak van alle producten die uit de friteuse komen. Toch is het vaak een ondergeschoven kindje. Met de steeds verdere stijging van prijzen is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Er zijn enorm veel mogelijkheden om op frituurolie te besparen. Veel van deze mogelijkheden zijn niet bij iedereen bekend. Daarom nemen wij u aan de hand van deze blog mee langs zes belangrijke tips om meer rendement uit uw frituurolie te halen.

De zes vijanden van frituurolie

Frituurolie is onze vriend maar het heeft ook zeker vijanden. Er zijn verschillende dingen die de levensduur van frituurolie beïnvloeden. Wij noemen dit de zes vijanden van frituurolie:

 • Warmte;
 • Zuurstof;
 • Water;
 • Breading;
 • Zout;
 • Zeep.

Het is niet voor iedereen duidelijk wat te doen om de bovenstaande zes vijanden van frituurolie tegen te gaan. Aan de hand van een Henny Penny friteuse heb je niet veel extra werk nodig om de kwaliteit van frituurolie langer goed te houden. Er zitten veel opties op de friteuse die u ondersteunen met oliemanagement. De vele opties van de Henny Penny friteuse zullen in een latere blog aan bod komen.

Onze tips om je frituurolie langer mee te laten gaan

Aan de hand van de volgende zes tips beïnvloed je de levensduur van frituurolie.

 1. Gebruik branddeksels

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk zuurstof bij de frituurolie komt maken we gebruik van branddeksels. Vergeet ’s avonds niet de branddeksels op de friteuse te plaatsen.

 1. Filteren

Doormiddel van filteren zorgt u ervoor dat de breading in de filterbak blijft liggen, dat betekent dus schone frituurolie. Tussen het bakken door kunt u eenvoudig filteren op gebruikstemperatuur, dit kost maar vier minuten tijd. Sla het filteren dan ook niet over. Ook een dagelijkse filter is van belang, zodat de friteuse weer volledig schoon is. Wij nemen u in een latere blog mee over het gehele filterproces.

 1. Verwijder overtollig ijs van diepgevroren producten

Verwijder het overtollig ijs van diepgevroren producten, zodat er zo min mogelijk water in de frituurolie terecht komt. Dit is een eenvoudige handeling om de kwaliteit van frituurolie te verlengen.

 1. Seasoning van de producten doe je nooit boven de friteuse

Zorg ervoor dat niemand de producten boven de friteuse van zout of kruiden voorziet. Doe dit altijd naast de friteuse, zo voorkom je dat er zout bij de frituurolie komt. Hierbij nog een tip: gooi ook geen gezouten frites terug in de friteuse.

 1. Gebruik Idle Mode

Zodra de friteuse niet gebruikt wordt en het rustig in de cafetaria is, maak dan gebruik van Idle Mode. Idle Mode zorgt ervoor dat de friteuse afkoelt naar 120°C. Deze ‘’spaarstand’’ zorgt ervoor dat de frituurolie niet verder achteruit gaat en bovendien bespaar je veel energie. Wij zullen in een latere blog uitgebreid stil staan bij de Idle Mode.

 1. Vervang je frituurolie pas echt als het moet

Wij horen vaak dat mensen op vaste tijden hun frituurolie vervangen. Door gebruik te maken van een Testo frituuroliemeter kun je echt exact meten wanneer de frituurolie aan vervanging toe is. De Testo frituuroliemeter meet de TPM-waarde “Total Polar Materials” in de frituurolie. TPM-waarde is de internationaal erkende parameter voor de kwaliteit van frituurolie en -vet (maw. totaal aantal polaire deeltjes). De polaire deeltjes geven informatie over de verbruiksgraad en de kwaliteit van de frituurolie.

De Henny Penny friteuse beschikt over een filtersysteem op gebruikstemperatuur, waardoor filteren maar vier minuten van uw tijd inneemt. Hierdoor is het eenvoudig om tussen het bakken door te filteren. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat uw frituurolie vele malen langer mee gaat, sla het filteren daarom ook niet over. Ook beschikt de Henny Penny friteuse over de Idle Mode, de ‘’stand-by’’ modus. Dit zorgt voor energie- en frituurolie besparing, een win-win voor iedere ondernemer.

Mocht u meer vragen hebben over oliemanagement, de tools die gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van frituurolie te verlengen of over de Henny Penny friteuses. Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

« Terug naar overzicht

Interfastfood brochure 2023

Wij presenteren met trost onze nieuwe brochure! Met meer dan 40 jaar ervaring zijn we trots om jullie onze nieuwste concepten, producten en apparatuur te presenteren.

DOWNLOAD DE INTERFASTFOOD BROCHURE HIER