Filter

Regelmatig filteren verlengt de levensduur van frituurolie

Door regelmatig te filteren verlengt u de levensduur van uw frituurolie. Omdat de kosten van frituurolie blijven stijgen is dit een tip die u niet aan u voorbij kunt laten gaan. Daarnaast zorgt goede frituurolie voor goede geur, kleur en smaak van alle producten die uit de friteuse komen.

In deze blog vertellen wij u over het filtersysteem van de Henny Penny friteuses. Waarom is filteren van belang, hoe werkt het filteren en wat levert het nou eigenlijk op?

In onze eerste blog hebben wij u meegenomen langs de zes vijanden van frituurolie. Eén van de vijanden van frituurolie is vervuiling zoals kruim (breading). Door regelmatig te filteren haalt u de breading uit de frituurolie / vetpan en verlengt u de levensduur van de frituurolie. Hiermee bespaart u tot wel 60% op frituuroliekosten.

Waarom is frituurolie filteren belangrijk?

Vervuiling, zoals kruim en loslatende stukjes van het gebakken product zorgt ervoor dat de frituurolie sneller achteruitgaat en dat u de frituurolie sneller moet vervangen. Daarnaast heeft het negatieve invloed op de geur, kleur en smaak van de producten. Door de frituurolie regelmatig te filteren haalt u de vervuiling uit de frituurolie / vetpan. Hierdoor heeft de vervuiling die in de vetpan achterblijft geen tijd om aan de elementen vast te koeken, waardoor de warmteoverdracht optimaal blijft. Dus, energiebesparing.

Levensduur frituurolie met meer dan 75% verlengen

Door gebruik te maken van de Henny Penny Prime Filterpads kunt u de levensduur van frituurolie met wel 75% verlengen. Deze filterpad is een pure, witte, voorgevormde cellulosepad met magnesolpoeder. De cullulosepad vangt vaste deeltjes op die in de olie zitten. Daarnaast zorgt de magnesolpoeder ervoor dat onopgeloste onzuiverheden uit de olie worden verwijderd. De dikte van de pad zorgt voor een actiever filteroppervlak. Dit zorgt ervoor dat de deeltjes achter blijven maar de olie er wel snel doorheen stroomt.

Door gebruik te maken van de Prime Filterpads vertraagt u de opkomst van TPM door actief de deeltjes te verwijderen die dit verhogen. Hoe langer uw frituurolie meegaat, hoe meer geld u bespaart. Hoe verser uw frituurolie is, hoe beter het eten eruit zal zien, zal ruiken en smaken.

Het is aangetoond dat Prime Filterpads beter presteren dan andere filtermedia, waardoor de levensduur van de fituurolie meer dan 75% langer is.

Voordelen Prime Filterpads:

 • Verlengt de levensduur van olie en verlaagt hierbij de olie- en arbeidskosten
 • Verbetert de kwaliteit van de producten door de ‘’Sweet Spot’’ van de frituurolie te verlengen
 • Verwijdert vaste deeltjes
 • Verwijdert onopgeloste onzuiverheden die onaangename smaken, geuren en kleurvorming veroorzaken
 • Filterbak gemakkelijker schoon te maken door polymeren uit olie te verwijderen die donkere, plakkerige afzettingen veroorzaakt
 • Dikte van de pad voor een actiever filteroppervlak
 • Eenvoudig en handig in gebruik

Hoe vaak en op welke temperatuur moet je filteren?

Veel andere friteuse fabrikanten adviseren dagelijks te filteren. Naast de dagelijkse filter, filter je bij Henny Penny friteuses ook gedurende de dag een aantal keer. Door gedurende de dag te blijven filteren blijft de frituurolie in goede staat. Tijdens het bakken komt er namelijk vervuiling in de frituurolie.

Hoe vaak er gefilterd moet worden hangt van twee dingen af. Hoe vaak wordt de friteuse gebruikt en wat wordt er in de friteuse bereidt? Om dit te bepalen kunt u contact opnemen met één van onze adviseurs.

Je hoort veel geluiden vanuit de markt dat je niet kunt filteren op een hoge temperatuur. Dat is niet waar! De Henny Penny friteuses maken het mogelijk om op bedrijfstemperatuur van 176°C te filteren. De Henny Penny Evolution Elite is speciaal ontwikkeld rondom filteren terwijl andere friteuses hiervoor zijn aangepast. Dit betekent concreet dat de warmtewisselaar hoge temperaturen aankan, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van de olie. We zien in de praktijk namelijk dat het voor veel ondernemers te lang duurt om te wachten totdat de friteuse geheel is afgekoeld. Daarom filteren ze niet, waardoor ze de olie eerder moeten vervangen en dus veel geld kwijt zijn.

De express filter van de Henny Penny friteuse neemt zo’n 2 minuten tijd in beslag. Dit betekent dat er snel weer gebakken kan worden. Een goede balans tussen schone frituurolie en wachttijd.

Filteren van de Henny Penny friteuse

De Henny Penny friteuses zijn ontwikkeld rondom filteren. Het filteren gaat automatisch en de vervuiling blijft in de filterbak achter. De frituurolie inclusief de kruim en losgekomen delen van de producten gaan door een kruimvanger en door een filterpad van magnesolpoeder. Hierdoor worden de vuile delen uit de frituurolie gehaald en kan de schone frituurolie terug de vetpan in.

U kunt, afhankelijk van wat u in de friteuse bereidt, instellen hoe vaak de friteuse moet filteren. De friteuse geeft hierna automatisch aan dat u moet filteren. Dit noemen wij de `Express Filter’. Daarnaast is het van belang om ook een dagelijkse filter toe te passen, zodat de friteuse na gebruik weer brandschoon is. Dit noemen wij de `Daily Filter’. Hieronder de stappen die dan doorlopen moeten worden voor zowel de Express Filter als de Daily Filter.

Express Filter

 1. Friteuse geeft aan: FILTER NOW
 2. Druk op: YES
 3. Haal de grote resten uit de friteuse met een skimmer
 4. Druk op: CONFIRM YES
 5. De frituurolie wordt nu vanuit de vetpan naar de filterbak verplaatst
 6. De friteuse gaat nu de vetpan schoonspoelen
 7. De frituurolie wordt nu vanuit de filterbak naar de vetpan verplaatst
 8. De friteuse vraagt of de vetpan volledig is gevuld, als de frituurolie tot aan de streepjes zit kunt u op 1 drukken, zo niet dan drukt u op 2 en wordt de frituurolie bijgevuld
 9. De vetpan is klaar om weer op te warmen en u kunt weer verder met bakken

Daily Filter

 1. Houdt de F ingedrukt
 2. Ga met de pijl naar rechts totdat u bij Daily Filter bent
 3. Druk op: 1
 4. De frituurolie wordt nu vanuit de vetpan naar de filterbak verplaatst
 5. Haal het rek uit de friteuse
 6. Haal het warmte element omhoog en borstel de friteuse goed schoon, gebruik verschillende borstels
 7. SCRUBVAT is voldaan, druk op: 1
 8. WASHVAT, druk op: 1
 9. WASH AGAIN, is de pan schoon druk op: NO en is de pan nog vies druk op: YES
 10. De frituurolie wordt nu vanuit de filterbak naar de vetpan verplaatst
 11. De friteuse vraagt of de vetpan volledig is gevuld, als de frituurolie tot aan de streepjes zit kunt u op 1 drukken, zo niet dan drukt u op 2 en wordt de frituurolie bijgevuld

Om ervoor te zorgen dat de friteuse schoon blijft en uw frituurolie dus langer meegaat is het van belang om regelmatig te blijven filteren. Filteren zorgt ervoor dat de breading die van producten achterblijft uit de vetpan en dus uw frituurolie wordt gehaald. Dit heeft een positieve invloed op de levensduur van uw frituurolie en bespaart u daarmee enorm in frituuroliekosten. Filteren neemt dus helemaal niet veel tijd in en kan gemakkelijk tijdens het bakken worden gedaan. Er is dus een goede balans tussen oliemanagement en wachttijd.

Mocht u meer vragen hebben over het filteren, hier hulp bij nodig hebben of bent u benieuwd naar de Henny Penny friteuse? Neem gerust contact met ons op.

« Terug naar overzicht

Interfastfood brochure 2023

Wij presenteren met trost onze nieuwe brochure! Met meer dan 40 jaar ervaring zijn we trots om jullie onze nieuwste concepten, producten en apparatuur te presenteren.

DOWNLOAD DE INTERFASTFOOD BROCHURE HIER